Smacznego

ślimaki zapiekane z masłem czosnkowym:

 

Ślimaki z borowikami:

 

Ślimaki na czerwonym winie 
(4 osoby)
1,5 kg żywego ślimaka Helix Aspersa1 cebula

2 ząbki czosnkunać selera

2 szklanki czerwonego wina

2 plastry słoninyprzyprawy zapachoweoliwa z pierwszego tłoczeniasól, pieprz

Ślimaki oczyścić, gotować w dużej ilości wody przez 15 min. Wyciągnąć ze skorupki, usunąć worki trzewiowe, pokroić na kawałki. Smażyć na głębokiej patelni z cebulą, czosnkiem selerem i pokrojoną słoniną. Dorzucić ślimaki z pieprzem, solą, wlać wino, Dusić około 1 godz. na małym ogniu. Pod koniec dodać zioła zapachowe i trochę gorącej wody.
Ślimaki po napoleońsku 
(4 osoby)
24 szt. Ślimaka

1 szklanka białego wina

1 kostka rosołowa

3 dkg słodkich migdałów

10 dkg grzybów

2 łyżki masła3 łyżki sosu pomidorowegosól, biały pieprz

Rozpuścić w wodzie kostkę rosołową, doprowadzić do wrzenia, dodać oczyszczone i obgotowane ślimaki (bez skorup) i gotować ok. 3 minut. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić grzyby, pokroić w plastry, usmażyć na maśle, dodać migdały i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić i wymieszać. Tak przygotowane grzyby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich rozłożyć odsączone z wywaru ślimaki, polać sosem pomidorowym. Zapiec przez kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku i podawać.

Przepis ze strony www.http://snailsgarden.com/

Ślimaki po napoleońsku 
(4 osoby)
24 szt. Ślimaka

1 szklanka białego wina

1 kostka rosołowa

3 dkg słodkich migdałów

10 dkg grzybów

2 łyżki masła 3 łyżki sosu pomidorowego sól, biały pieprz

Rozpuścić w wodzie kostkę rosołową, doprowadzić do wrzenia, dodać oczyszczone i obgotowane ślimaki (bez skorup) i gotować ok. 3 minut. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić grzyby, pokroić w plastry, usmażyć na maśle, dodać migdały i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić i wymieszać. Tak przygotowane grzyby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich rozłożyć odsączone z wywaru ślimaki, polać sosem pomidorowym. Zapiec przez kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku i podawać.

Przepis ze strony www.http://snailsgarden.com/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *